Bravo Radio 100,2MHz - Narodna muzika

Krštenica na “klik“

El. pošta Štampa PDF

pozarevac AKO živite u Beogradu, Novom Sadu, Požarevcu ili Svrljigu više ne morate da putujete u Valjevo, Aleksinac, Kučevo ili Novi Bečej da biste izvadili krštenicu, odnosno izvod iz matične knjige rođenih ili umrlih. Ne morate nikoga ni da molite da vam to šalje poštom. Dovoljan je „klik“ na dugme iz bilo koje navedene opštine, pa da vam ova dokumenta u elektronskoj formi budu dostupna iz 51 lokalne samouprave u Srbiji.

Naime, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu uspostavilo je Centralni sistem za elektronsku obradu i skladištenje podataka i čuvanje drugog primerka matičnih knjiga. Kako kažu u Ministarstvu, ovo je urađeno u zakonskom roku (28. decembar) i tako su stvoreni uslovi za prevođenje svih matičnih knjiga u elektronski oblik.

- Izgrađena je mrežna infrastruktura i povezivanje svih gradova i opština u jedan informacioni sistem. Preuzeti su podaci iz matičnih knjiga koje su se do donošenja ovog zakona vodile putem automatske obrade podataka i izrađena je Centralna aplikacija sa modulom za unos podataka iz izvornika matičnih knjiga, koje su se vodile u papirnom obliku - kažu u Ministarstvu.

Tako je omogućeno izdavanje krštenica u sedištima svih gradskih i opštinskih uprava na teritoriji Srbije. To praktično znači da građani čiji su podaci dostavljeni Ministarstvu na čuvanje mogu dobiti izvod iz bilo koje uprave, a ne, kao do sada, samo tamo gde su upisani.

Uslovi su stvoreni za sve, sada još ostaje da lokalne samouprave unesu potrebne podatke. Rok je kraj 2014. Tada će sve matične knjige morati da budu u elektronskom obliku i dostavljene Ministarstvu na čuvanje. Tako će se formirati jedinstvena baza podataka o upisanim građanima.

AŽURNE OPŠTINE
U Centralni sistem do sada su dostavljeni podaci iz matičnih knjiga u: Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Leskovcu, Valjevu, Aleksincu, Apatinu, Bačkoj Topoli, Vranju, Žablju, Kikindi, Kučevu, Lajkovcu, Novom Bečeju, Pančevu, Plandištu, Požarevcu, Svrljigu, Smederevu, Sremskim Karlovcima, Temerinu, Čačku, Adi, Aranđelovcu, Batočini, Baču, Bogatiću, Crnoj Travi, Gornjem Milanovcu, Koceljevi, Kovačici, Ivanjici, Krupnju, Loznici, Malom Zvorniku, Medveđi, Novoj Varoši, Osečini, Prijepolju, Prokuplju, Rači, Raškoj, Sjenici, Sokobanji, Somboru, Svilajncu, Tutinu, Užicu, Vlasotincima, Žagubici i Žitorađi, sa ukupno 6.780.340 upisa.

 

Posetite

AKCIJA

MARGINA

Nezgodno Brale

Nezgodno je brale ljudi dali pare a robe nema. Setio se gazda gde mu je, i koji im je.
Interes. Da je država šupak razumeo bih sto ga dajete za spricer i kavurmu, ali na vašu nesreću nije. A beše gadno, nestale donacije, dotacije ali vreme radi za vas i mi radimo za vas.Nadate se ovako ludim i drčnim opet će nam uvaliti neko moranje i nemanje a vi udarite u riku o slobodi i ugnjetavanju. Najviše sam voleo onaj deo o svetionicima,tvrdjavama,borcima kojima ako ne stigne vaša pomoć u milionima, moraće da žive kao i svi ostali od svog rada. Baš nećemo da damo. Lepo su vas doveli da vladate a vi kradete. Znam zeznuto je naći će mladje one koje jos nisu uhvaćeni u kradji. One koji veruju da su pravi samo  sunce ovog neba njima baš ne pasuje. Sunce da promene ne mogu al nebo hoće.  Srecan vam ocaj. Mada mi nikad neće biti jasno sta očekuju od ljubavi koja se parama kupuje od matore kurve. Perverzan je to svet. Jako! Prvo te uči da budes lopov  a potom od tebe očekuje da budeš svetac i pušta te niz vodu. Ko će svet da razume, E moj kume.

Ankete

Koliko je ekonomska kriza uticala na Vaš život?
 

Sponzori

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Imamo 176 gostiju na mreži

Vic dana

Još uvekDobro

 

Bio Mujo u Americi i pita ga Haso: - Kako je tamo?

- Ma pusti bolan, oni su 20 godina iza nas.

- Kako to misliš

- Ma kod njih je još uvek dobro

 

Pita mama sina: - Kako je bilo na kontrolnom? Šta ćeš dobiti?

- Dobiću neopravdani!

 

Dolazi Mujo kući kasno, legne u krevet, pa počne da se pribija uz Fatu.

- Dragi, ne mogu večeras, boli me glava.

- Šta je vama ženama danas, ko da ste se sve dogovorile?