Bravo Radio 100,2MHz - Narodna muzika

Srebrno jezero okovano ledom

El. pošta Štampa PDF

Srebrno jezero kod Velikog Gradišta u potpunosti je okovano ledom. Da bi se zaštitio riblji fond, ekipe ribočuvara razbijaju led na jezeru, kako bi u vodi bilo dovoljno kiseonika.
   I riba mora da diše, pa su ribočuvari na Srebrnom jezeru primenili eskimsku tehniku. Otvaranjem rupa u ledu, vodenim stanovnicima jezera omogućava se dotok kiseonika.
Zlatko Šulović, koordinator ribočuvarske službae u Velikom Gradištu kaže da je ovo treći put od početka hladnoća kako otvaraju rupe u ledu. Po njegovim rečima, ovo se radi preventivno, jer je jezero dovoljno duboko i riblji fond nije ugrožen, ali je potrebno otvarati sada rupe u ledu, kako se ne bi desilo da jezero bude toliko zamrznuto da postane nemoguće da se to obavi.

Srebrno jezero u potpunosti je zaleđeno na svih 14 kilometara dužine. Ipak, šetnja po ledu se ne preporučuje, jer njegova debljina varira, pa se lako može propasti u ledenu vodu.
Da sa ledom nema šale dokaz je slučaj od pre nekoliko dana kada je jedan meštanin obližnjeg sela propao u ledenu vodu Srebrnog jezera. Samo zahvaljujući sopstvenoj prisebnosti uspeo je da se, promrzao ali živ, dokopa obale.
Osim Srebrnog jezera i Dunav je kod Velikog Gradišta okovan ledom. Sibirska hladnoća oterala je i najekstremnije ribolovce, a plovidba Dunavom je zabranjena.
Na ulazu u Đerdapsku klisuru kod Golubačkog grada, led se gomila. Na pojedinim mestima Rumunska i Srpska obala spojene su ledenim pokrivačem. Moguće stvaranje vodenog čepa zabrinjava Golupčane.
Predsednik opštine Golubac, Zoran Pajkić, kaže da to može dovesti do povećanja vodostaja, i samim tim do ugrožavanja Golupca i drugih mesta uzvodno od Golubačkog grada.
Lokalna samouprava u Golupcu je u kontaktu sa sektorom za vanredne situacije MUP-a Srbije, ali za sada, nema potrebe za intervencijom ledolomaca.

 

Poslednje ažurirano ( petak, 10 februar 2012 15:32 )  

Posetite

AKCIJA

MARGINA

Nezgodno Brale

Nezgodno je brale ljudi dali pare a robe nema. Setio se gazda gde mu je, i koji im je.
Interes. Da je država šupak razumeo bih sto ga dajete za spricer i kavurmu, ali na vašu nesreću nije. A beše gadno, nestale donacije, dotacije ali vreme radi za vas i mi radimo za vas.Nadate se ovako ludim i drčnim opet će nam uvaliti neko moranje i nemanje a vi udarite u riku o slobodi i ugnjetavanju. Najviše sam voleo onaj deo o svetionicima,tvrdjavama,borcima kojima ako ne stigne vaša pomoć u milionima, moraće da žive kao i svi ostali od svog rada. Baš nećemo da damo. Lepo su vas doveli da vladate a vi kradete. Znam zeznuto je naći će mladje one koje jos nisu uhvaćeni u kradji. One koji veruju da su pravi samo  sunce ovog neba njima baš ne pasuje. Sunce da promene ne mogu al nebo hoće.  Srecan vam ocaj. Mada mi nikad neće biti jasno sta očekuju od ljubavi koja se parama kupuje od matore kurve. Perverzan je to svet. Jako! Prvo te uči da budes lopov  a potom od tebe očekuje da budeš svetac i pušta te niz vodu. Ko će svet da razume, E moj kume.

Ankete

Koliko je ekonomska kriza uticala na Vaš život?
 

Sponzori

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Imamo 158 gostiju na mreži

Vic dana

Još uvekDobro

 

Bio Mujo u Americi i pita ga Haso: - Kako je tamo?

- Ma pusti bolan, oni su 20 godina iza nas.

- Kako to misliš

- Ma kod njih je još uvek dobro

 

Pita mama sina: - Kako je bilo na kontrolnom? Šta ćeš dobiti?

- Dobiću neopravdani!

 

Dolazi Mujo kući kasno, legne u krevet, pa počne da se pribija uz Fatu.

- Dragi, ne mogu večeras, boli me glava.

- Šta je vama ženama danas, ko da ste se sve dogovorile?